Hefbruggen

Oplossingen voor

Lichamelijke belasting

Type oplossing

Soort belasting: werkhoudingen, zwaar tillen

Beschrijving oplossing

Foto's:

Hefbruggen 1Hefbruggen 2

Hefbruggen 3

Oplossing voor

Hefbruggen zijn in iedere motor-, personenautowerkplaats en kleine bedrijfswagenwerkplaats aanwezig. Afhankelijk van het soort werk, de ruimte in de werkplaats en het budget kun je met een hefbrug veel lichamelijke ellende voorkomen. Een goede hefbrug voorkomt dat medewerkers in ongemakkelijk houdingen werken. Voor motoren bestaan specifieke bruggen om rechtop te kunnen werken (foto 3). In de branchenorm Hefbruggen staat waar een hefbrug nog meer aan moet voldoen.
Van belang bij hefbruggen:

 • De hefhoogte
  Voor lange medewerkers is een ruime hefhoogte belangrijk, omdat ze anders krom onder de brug moeten staan. Hoe hoger de hefhoogte, hoe geschikter voor lange medewerkers. Bij voorkeur is de hefhoogte boven de 190 cm. 
 • De ruimte
  Zorg voor voldoende ruimte om de hefbrug heen, zodat de auto vanaf alle kanten makkelijk bereikbaar is. 
 • Een hefbrugkrik
  Zorg aanvullend voor een hefbrugkrik. Met een hefbrugkrik kan op een hefbrug met rijbanen ook nog een as of motorblok geheven worden.


Invoering

 • Effectiviteit oplossing: betere werkhoudingen als er aan de onderkant en zijkant van de auto gewerkt wordt. Ook gaat het werk sneller.
 • Kosten: aanschafkosten vanaf € 350 voor motorfietsenbruggen en € 4.000 voor autobruggen. Daarbij ieder jaar de kosten voor de verplichte hefbrugkeuring.
 • Snelheid invoeren: geschikte momenten zijn als de huidige brug vervangen wordt, bij nieuwbouw of bij een verbouwing.


Achtergrondinformatie


Autec

Oskamp Equipment

Stokvis Equipment