Beeldschermwerk achter een balie

Type oplossing

Achter een balie in een autoverhuurbedrijf wordt veelvuldig met een beeldscherm gewerkt.

Beschrijving oplossing

Deze maatregel beschrijft hoe de beeldschermwerkplek eruit moet zien, zodat de medewerkers in een goede lichaamshouding hun werk kunnen doen. Het gaat hierbij om het werkblad van de balie, de stoel, het beeldscherm, het toetsenbord, de muis en het gebruik van de software.


Eisen beeldschermwerk

Een medewerker die langer dan 2 uur op een dag aan een beeldscherm achter een balie werkt, verricht beeldschermwerk. Een beeldschermwerkplek achter een balie moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Het werkblad is groot genoeg om het werk te kunnen doen.
 • Een (verrijdbare) stoel die overeenstemt met de lichaamsmaten van de gebruiker. Voor meer informatie zie de maatregel zitten achter een balie.
 • Een beeldscherm dat draaibaar, kantelbaar en in hoogte verstelbaar is.
  Instelbaar Beeldscherm
 • Een beeldscherm dat zo groot is dat de benodigde informatie leesbaar en zo veel mogelijk gelijktijdig (zonder scrollen) op het beeldscherm past.
 • Een (mini)toetsenbord en een muis voor het invoeren en aanpassen van gegevens.
 • Een voetensteun waar dat nodig is.
 • Voldoende zit- en bewegingsruimte om de werkplek heen. Met een rekensheet wordt dat eenvoudig bepaald. Dit geldt voor werkplekken die meer dan 2 uur per dag of meer dan 1 dag per week worden gebruikt.


Daarnaast is het verstandig een headset aan te schaffen als een medewerker regelmatig tegelijkertijd belt én beeldschermwerk uitvoert. Een headset voorkomt het vasthouden van een telefoon met één hand of het klemmen van de hoorn tussen hoofd en schouder. Er zijn ook draadloze exemplaren waarmee werknemers al bellend op kunnen staan, informatie kunnen verzamelen en naar de auto kunnen lopen.
Headset

Tip voor leidinggevenden
Bekijk samen met de medewerker eventuele verbeteringen aan zijn werkplek a.d.h.v. deze maatregel en de maatregel zitten achter een balie.

Tips voor medewerkers

 • Zorg dat alle spullen die regelmatig nodig zijn zo veel mogelijk binnen handbereik staan.
 • Is het beeldscherm niet in hoogte verstelbaar en staat hij te laag? Dan kun hij verhoogd worden door er bijvoorbeeld een pak printpapier onder te leggen.
 • Gebruik zoveel mogelijk sneltoetsen (toetsenbord combinaties) in plaats van de muis. Dat gaat beduidend sneller en vermindert de kans op klachten. 
Veel gebruikte sneltoetsen zijn:

     Kijk ook eens in het overzichtvoor alle sneltoetsen in Windows.