Veiligheidskast
Type oplossing
Technisch
- Plaats arbeidshygiënische strategie:
- 2 afscherming bron/hulpmiddel
- 2 afscherming bron/hulpmiddel
Beschrijving oplossing
De opslag van gevaarlijke stoffen is geregeld in Publicatieblad Gevaarlijke stoffen deel 15, kortweg PGS-15 genoemd. De indeling is gebaseerd op de internationale vervoerswetgeving (ADR), in plaats van voorheen de Wet op de milieugevaarlijke stoffen (Wms).
In dit oplossingen blad wordt de opslag in veiligheidskasten behandeld. Het gaat hierbij dan niet om grote hoeveelheden of bulkopslag, maar om chemische producten in een verpakking, zoals flessen, spuitbussen, lijmen/kitten, bussen/blikken.
Algemene opmerking: De werkplaats is géén opslagplaats/magazijn. Beperk daar de voorraad tot het minimum dat nodig is. Dit is overigens een verplichting vanuit de arbowet (Arbobesluit (artikel 4.1c)).
Binnen de mobiliteitsbranche zijn de volgende ADR-klassen van toepassing:
ADR Klasse 3:
Brandgevaarlijke stoffen:
Brandbare stoffen (zoals thinner en wasbenzine) worden in een veiligheidskast opgeslagen. De veiligheidskast zorgt voor een afdoende brandwerendheid en ventilatie (op de buitenlucht) van de doorgaans vluchtige stoffen. Brandgevaarlijke vloeistoffen mogen alleen in een koelkast opgeslagen worden als deze explosieveilig is.
Brandwerende veiligheidskasten:
Brandwerende koelkast:
ADR klasse 6.1:
Giftige en zeer giftige stoffen:
Giftige (toxische) stoffen, zoals bijvoorbeeld de graffitireiniger, moeten eveneens in een veiligheidskast worden opgeslagen. Zeer giftige stoffen worden in een speciaal (af te sluiten) kastje in diezelfde veiligheidskast opgeslagen. Door deze brandwerende vorm van opslag wordt voorkómen dat bij een brand (zeer) giftige stoffen vrijkomen. Een zelfde regime kan ook worden gevolgd voor carcinogene, mutagene en reproductietoxische stoffen, ook wel de CMR stoffen genoemd.
Kast voor giftige stoffen:
ADR klasse 8:
Bijtende stoffen:
Deze stoffen, zoals accuzuur of alkalische ontvetters (loog), dienen in aparte (geventileerde) kasten te worden opgeslagen. Basen en zuren (ook al hebben ze hetzelfde gevaarsymbool !) dienen van elkaar gescheiden te zijn.
Kast voor loog en zuur.
Hoog model:
Laag model:
Schadelijke / irriterende en corrosieve stoffen:
Deze stoffen, zoals de meeste reinigers, koelvloeistoffen en smeermiddelen, vallen niet onder ADR maar voor een veilige opslag kunnen zij in aparte (geventileerde) kasten worden opgeslagen. Basen en zuren (ook al hebben ze hetzelfde gevaarsymbool !) dienen van elkaar gescheiden te zijn.
Niet-brandwerende kast:
ADR klasse 2:
Gasflessen / Spuitbussen:
Gasflessen, waarvan de gezamenlijke waterinhoud meer bedraagt dan 115 liter, moeten, met uitzondering van werkvoorraden, op een laskar geplaatste gasflessen of gasflessen die zijn aangesloten aan een verzamelleiding, worden opgeslagen in een daarvoor bestemde opslagvoorziening. In een opslagvoorziening mogen geen andere goederen aanwezig zijn die voor het beheer van de gasflessen niet functioneel zijn.
De opslag van gasflessen moet bij voorkeur in de buitenlucht plaatsvinden. Daarmee worden drukgolven, die bij inpandige opslag in een gebouw kunnen ontstaan in geval van een calamiteit, vermeden. Tevens is een opslag van gasflessen in de buitenlucht beter bereikbaar voor hulpdiensten.
Kast voor gasfles (binnen):
Gevelkast (buiten):
Gasdepot (buiten):
Spuitbussen vallen formeel ook onder ADR klasse 2. Spuitbussen en gaspatronen die betrokken raken bij een brand kunnen gaan rondvliegen door de explosie, ongeacht of de inhoud bestaat uit een inerte of (licht) ontvlambare stof. De spuitbus/gaspatroon gedraagt zich hierbij als een voortgestuwd projectiel. Inslag van zo’n spuitbus/gaspatroon kan leiden tot domino-effecten hetgeen resulteert in uitbreiding van het oorspronkelijke incident.
Vandaar dat spuitbussen, zoals met siliconenspray, cockpitspray en smeermiddelen, opgeslagen moeten worden in een brandwerende veiligheidskast.
Buitenkant:
Binnenkan:
Kasten voor (o.a) spuitbussen:
Oplossing voor
Gevaarlijke situaties voor mens en milieu bij calamiteiten.
Beoogde effecten
Arbo / ergonomie effect:
- Voorkomen dat bij een calamiteit (lekkage, brand e.d.) er een extra gevaar is voor mens en milieu doordat de stoffen niet op een veilige manier zijn opgeslagen.
Baten:
- Schoner werken.
- Minder gevaar voor uitglijden (door bijvoorbeeld gemorste olie).
Invoering
Invoeringstermijn:
- De producten zijn al op de markt te verkrijgen.
Mogelijke leveranciers:
- O.a. Hiltra, Kokmilieuopslagsystemen, Oil Control Systems
Achtergrondinformatie
Hiltra: www.hiltra.com
Kokmilieuopslagsysteme: www.kokmilieu.nl
Oil Control Systems: www.oilcontrolsystems.com