Bandendemontage

Type oplossing

Soort belasting: werkhoudingen, zwaar tillen, duwen en trekken

Beschrijving oplossing

Foto 1:

Bandendemontage 1

Foto 2:

Bandendemontage 2

Foto 3:

Bandendemontage 3

Foto 4:

Bandendemontage 4

Foto 5:

Bandendemontage 5

Het (de)monteren van banden is zwaar werk. Vaak tillen de medewerkers de banden toch even snel met de hand, ook al is er een apparaat om banden te liften (foto 4 en 5) aanwezig. Een goed apparaat zorgt ervoor dat de gebruiker minder kracht hoeft te zetten en minder in ongunstige houdingen hoeft te staan. Een complete montagestraat of een volautomatische machine (foto 2) werkt het snelst met de minste belasting en is de investering waard als er veel banden worden gewisseld. Een speciale bandenlift (foto 5) voorkomt dat je de wielen bij de balanceermachine handmatig moet tillen.


Van belang bij het kopen van een los bandenwisselapparaat (foto 1):

  • Bij het afdrukken van de band aan de zijkant van het apparaat moet het wiel steeds gedraaid worden. Dat gaat een stuk lichter en sneller met een rollerset (foto 3) waar het wiel overheen rolt.
  • Als een medewerker vaak banden moet tillen, is dat een forse belasting voor de onderrug, zeker als de banden zwaar zijn. Een lift aan de zijkant van het demontageapparaat maakt deze handeling veel lichter (foto 4).
  • Bij het uitlijnen van de wielen moet de band worden getild. Voor zware banden is dan een bandenlift nodig (foto 5).


Invoering

  • Effectiviteit oplossing: minder kracht zetten, minder bukken en tillen. Sneller werken.
  • Kosten: afhankelijk van de gekozen oplossing is er grote variatie is in prijs.
  • Snelheid invoeren: een rollerset is snel aan te schaffen, een complete bandendemontagestraat is afhankelijk van de levertijd.


Achtergrondinformatie


Autec

Oskamp Equipment

Ahcon

Automotive4all