Aanschaf en gebruik hogedruklans en borstel


Type oplossing

Soort belasting: werkhoudingen, kracht zetten.

Beschrijving oplossing


Hogedruklans  Lange_lans  Veerbalancer

Een hogedruklans wordt gebruikt om auto’s af te spuiten of in te nevelen. Steeds indrukken van het pistool kost kracht van de onderarm en is bij langdurig werken met een lans vermoeiend. Regelmatig op en boven schouderhoogte werken met een lans kost veel inspanning van de schouderspieren. Op die hoogte gaat het gewicht van de lans ook een rol spelen. Aanschaf en ophanging van een goede hogedruklans kan de lichamelijke belasting gezond houden. Ook het inborstelen van een (vracht)auto vooral boven schouderhoogte is lichamelijk belastend.

Beoordeel aan de hand van de richtlijnen lichamelijke belasting tankstations en wasstraten (of korter gezegd ‘richtlijnen’) of bij tillen, dragen, duwen of trekken of maatregelen nodig zijn.

Tip om daarbij op te letten:

 

  • Het ingedrukt houden van het pistool kost veel kracht, vooral als er veel auto’s achter elkaar worden verwerkt. Zorg voor een pistoolgreep waar relatief weinig kracht voor nodig is en die vastgezet kan worden. Vooral als medewerkers het pistool langer dan ongeveer 5 sec. achter elkaar gebruiken is het kunnen vastzetten van het pistool belangrijk.
  • Zorg voor een lange lans van minimaal 90 cm (zie afbeelding 2), zodat medewerkers minder hoeven te bukken en reiken tijdens het gebruik.
  • Hang de lans zo nodig op aan een veerbalancer (zie afbeelding 3) zodat hij voor de gebruiker vrijwel niets meer weegt.
  • Voorkom langdurig (meer dan 2 uur achter elkaar) werken met een lans door af te wisselen met andere taken. Zie daarvoor ook de oplossing ‘omgaan met piekbelasting’.

 

Invoering

  • Effectiviteit oplossing: minder bukken en reiken, minder kracht zetten
  • Kosten: veerbalancer vanaf €40,--, lange lans voor intensief gebruik: vanaf € 40,--
  • Snelheid invoeren: enkele dagen

 

Achtergrondinformatie

Veerbalancer www.gerretsentrading.nl of www.tecna.net