Meten = weten

Type oplossing

Om gerichte maatregelen te kunnen nemen, moet je weten hoe hoog de werkdruk is. En of en in hoeverre medewerkers daar last van hebben.

 

Beschrijving oplossing

Je vindt hier tips voor leidinggevenden en medewerkers om de werkdruk te meten. Er is een korte test over werkdruk en werkplezier voor medewerkers en leidinggevenden/werkgevers. De score geeft direct feedback, handige tips en als het nodig is een uitgebreidere zelfonderzoek naar werkdruk en werkplezier.

Tips voor leidinggevenden

 • Werken alle medewerkers met plezier? Ben je tevreden over de resultaten? Of heb je nog wel wat te wensen? Met deze Test voor leidinggevenden krijg je inzicht in het werkplezier en de werkdruk binnen je bedrijf. En na het invullen krijg je tips.
 • Medewerkers kunnen zelf het beste aangeven wanneer sprake is van ongezonde werkdruk, bijvoorbeeld met de korte test  Hoe blij ben jij met je werk?. Na deze test krijgen zij tips. Eén van die tips is dat de medewerker met zijn leidinggevende in gesprek gaat om samen te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn.
 • Medewerkers die weggaan, kunnen je in een goed exitgesprek ook relevante informatie geven over de werkdruk. Oomt, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf, heeft een aantal voorbeeldvragen exitgesprek op een rij gezet.


  Kort stappenplan voor een meting van de werkdruk:

  • Begin met de Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en/of bovenstaande testen om de werkdruk te meten en bespreekbaar te maken.
  • Overleg met de medewerkers over wat er goed gaat en wat er beter kan.  
  • Bespreek tijdens dat overleg mogelijke verbeterpunten.


Tips voor medewerkers

 • Ervaar je hoge werkdruk? Doe dan de test Hoe blij ben jij met je werk?. Dan kom je er voor jezelf snel achter wat goed gaat en wat beter kan. Daarnaast geeft de test tips hoe je je situatie kunt verbeteren.
 • Heb je gezondheidsklachten waarvan je denkt dat ze met te hoge werkdruk te maken hebben? Maak dan een afspraak met de bedrijfsarts of je huisarts.