Lichamelijke belasting

Risicobeschrijving wasbedrijven

In een wasbedrijf komt lichamelijke belasting voor. Denk aan het langdurig staan als medewerkers de auto’s met een lans of borstel ‘inborstelen of inzepen’, of als ze zware jerrycans van 25 kg moeten sjouwen en hanteren. Ook zijn ongemakkelijke houdingen bij onderhoud, reparaties aan de apparatuur en het poetsen van auto’s aan de orde van de dag. Daarnaast zijn piekbelasting en werken in tocht, kou en vochtige lucht omstandigheden die lichamelijke belasting zwaarder maken. Zorg daarom voor oplossingen op deze gebieden om lichamelijke belasting te verminderen.

Praktische oplossingen volgens de arbeidshygienische strategie

Kijk bij het oplossen van risico’s of problemen eerst naar de bron van het probleem. Is aanpakken bij de bron niet mogelijk? Dan kun je andere maatregelen nemen. Doe dit volgens het stappenplan van de arbeidshygiënische strategie.

 

Oplossingen tabel

Wasbedrijven

NB: Niet ieder wasbedrijf biedt van binnen schoonmaak auto aan en onderhoud/poetsen van de lak aan.

  • Langdurig staan:
    Risico: Meer dan 4 uur per dag of meer dan 1 uur achter elkaar staand werk.
    Oplossing: pauzes gebruiken, afwisselen met andere taken, zitmogelijkheid bij sommige taken of als het rustig is.
  • Werken met jerrycans: (25kg)
    Risico’s: tillen van ontvangst naar pallet (soms op 1e verdieping, soms geen ruimte voor palletwagen), te hoog opstapelen, onhandig in rek, leeggieten.
    Oplossing: vervoersafstand verkleinen, ruimte voor kar/palletwagen, richtlijnen opstapelen, richtlijnen leeggieten. Wijs medewerkers op een goede tilhouding ter voorkoming van rugklachten.
  • Afspuiten/inzepen auto's met lans:
    Risico’s: Lans op en boven schouderhoogte bedienen, bij een te korte lans vooroverbuigen, vasthouden en continu ingedrukt moeten houden van de handgreep.
    Oplossing: juiste lanslengte, lichtgewicht, ergonomische handgreep, contragewicht waar hij aan hangt. Belang voor taakafwisseling expliciet aangeven.
  • Ongemakkelijke houdingen:
    Risico’s: onderhoud aan de wasstraat, uitzuigen auto, auto’s schoonmaken en poetsen laag aan de auto.
    Oplossingen: Voor onderhoud aan de wasstraat is geen goede oplossing voorhanden, anders dan goed gereedschap en goede kleding inclusief kniebeschermers. Auto’s schoonmaken kan niet anders dan in lastige houdingen, afsteunen geeft veel verlichting, daarnaast taakroulering toepassen. Stoeltje voor poetsen zodat je niet op knieën/hurken hoeft te zitten en meteen je gereedschap goed kwijt kan.
  • Omgevingsfactoren:
    Risico: fysieke belasting heeft een verzwarend effect als het koud (temperatuur, tocht en vochtigheid) is. Doordat auto’s in en uit kunnen rijden is er op de wasstraat hier vaak sprake van, de ruimte is vaak open. Bij kassawerk is dat niet zo mits dit plaats vindt in een aparte ruimte.
    Oplossingen: Goede kleding (Link naar goede kleding), kassawerk niet in de wasstraat of in afgesloten ruimte in de wasstraat, belangrijk om daarmee af te wisselen.
  • Piekbelasting:
    Risico: Lichamelijke belasting speelt vooral een rol als het druk is. Op piekdagen is het echt hard werken met elkaar.
    Oplossing: personeelsplanning (veel is al op de weersverwachting te plannen), voldoende personeel, zodat er kans is voor pauzes, taakafwisseling toepassen.
  • Voorlichting:
    Risico: medewerkers weten niet wat ze zelf kunnen doen om lichamelijke belasting te verminderen.
    Oplossing: geef medewerkers voorlichting hoe ze lichamelijke belasting gezond kunnen houden. In een overzicht geven we overzichtelijk de punten aan waar dit over kan gaan.

De oplossingen staan in volgorde van de arbeidshygiënische strategie.

 

Normen en wetten

Volgens de Arbowet moet je lichamelijke belasting waar mogelijk voorkomen en beperken. Als je de oplossingen uit deze Arbocatalogus goed toepast, weet je zeker dat je aan de wettelijke voorschriften voldoet. Andere oplossingen zijn ook mogelijk als die tot hetzelfde resultaat leiden. Daarnaast heeft de branche normen gesteld waaraan ieder bedrijf moet voldoen.  

  • Arbowet: artikel 5 risico-inventarisatie en -evaluatie
  • Arbowet: artikel 8 voorlichting en onderricht
  • Hoofdstuk 5 Arbobesluit, Afdeling 1: Fysieke belasting
    • artikel 5.2 Voorkomen gevaren
    • artikel 5.3 Bepalen gevaren en risico-inventarisatie en -evaluatieartikel 5.4 ergonomische inrichting werkplekken
    • artikel 5.5 voorlichting
    • artikel 5.7 t/m 5.12 beeldschermwerk
    • artikel 6.1 en 6.2 Temperatuur en luchtverversing


Meer informatie

Risico-inventarisatie en evaluatieRisico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is dé basis van veilig en gezond werken. Alle bedrijven met personeel zijn verplicht de RI&E periodiek (circa 1 x per 3 jaar) in het bedrijf uit te voeren. Met de RI&E krijg je inzicht in de risico's die in jouw bedrijf spelen. Hiermee maak je een plan van aanpak om deze risico's te beheersen of te voorkomen.

ArbomobielArbosite mobiliteit

Mensmobiel:Informatie voor werkgevers en werknemers over fit, veilig en gezond aan het werk in de mobiliteitsbranche.

Fysieke belasting beoordelenOp deze site van TNO vind je 3 hulpmiddelen om de risico’s van lichamelijke belasting op je werk zelf te beoordelen.
i. Met de checklist Fysieke Belasting voer je een eerste risico-inventarisatie uit voor mogelijke risico’s van alle soorten lichamelijke belasting.
ii. HARM geeft je inzicht in de risico’s van werk dat door handen en armen wordt uitgevoerd.
iii. Met het WHI bepaal je of er risico’s aanwezig zijn door ongunstige werkhoudingen.

 

Achtergrondinformatie

Lichamelijke Belasting FNV: Informatie over veilig en gezond werken van FNV.

www.bovag.nlBrancheorganisatie BOVAG.

www.beta-tankstations.nlBranchevereniging BETA.

Arbosite CNV Informatie over gezondheid van CNV.

Arboportaal Informatie van de overheid over gezond en veilig werken. Hier vind je Arbowetgeving, nuttige instrumenten, tips, nieuws en links naar relevante bronnen.

www.inspectieszw.nlInspectie SZW (voormalige arbeidsinspectie)

www.ootw.nlOpleidingsfonds van de tank en was branche

www.Innovam.nlTrainingen of kwalificaties